DE GEZONDHEIDSWINST VAN BOMEN EN BOSSEN BETER BENUTTEN
De positieve impact van bos en groenvoorzieningen is bijzonder groot.
Bossen zijn de kluis van geneesmiddelenproducenten
Bos is onze medicijnkast. Bij minstens 120 vaak gebruikte medicamenten zijn de actieve componenten oorspronkelijk afkomstig uit het bos. En van de 3.000 planten die de US National Cancer Institute identificeert als inzetbaar tegen kanker, is 70% afkomstig uit het bos. Het staat buiten kijf dat ook de medicijnen voor de aandoeningen van morgen in grote mate uit het bos zullen komen.
Inzetten op groen is een belangrijke vorm van gezondheidspreventie
Bossen en bomen vangen fijnstof op en zuiveren de lucht. Vlaanderen is koploper in West-Europa qua uitstoot van stikstofoxiden, koolmonoxide, ozon, fijn en ultrafijn stof. Elke Vlaming verliest ongeveer één gezond levensjaar door luchtverontreiniging. Inspanningen om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen, zijn in het belang van mens en natuur.
Regelmatig bosbezoek versterkt het immuunsysteem, en verlaagt het risico op astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen. Studies wijzen ook uit dat wie dicht bij een bos woont, meer beweegt – en dat vermindert het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde types van diabetes en obesitas. Vooral kinderen halen er ontzettend veel voordeel uit wanneer ze kunnen opgroeien in een groene omgeving.
De nabijheid van groene ruimte heeft ook een weldadig effect op onze mentale gezondheid. Werknemers die vanuit hun kantoor uitkijken op een groene omgeving zijn bijvoorbeeld enthousiaster over hun job, vertonen meer arbeidslust en hebben minder ziekteverzuim. Patiënten met uitzicht op bos, herstellen sneller.
Door vergroening van ziekenhuizen en zorginstellingen neemt het aantal opnamedagen per patiënt significant af, zo ervaart men in Nederland.
De natuur blijkt uit al dit onderzoek een mentale vluchtheuvel met erg weldadige effecten op onze hersenen. Er zijn al artsen die voor aandoeningen zoals ADHD, depressie en symptomen van burn- out, wandelingen of speelsessies in het bos voorschrijven. Bij wandelingen in het bos detecteert men een duidelijke afname van de hersenactiviteit in die zones van ons brein die gelinkt worden aan pieker- gedrag en stress. Zelfs zeer korte sessies in het bos verbeteren het zelfvertrouwen en het humeur significant.
Gezondheidswinst vertaalt zich op sociaal en economisch vlak
De terugverdieneffecten van de investering in luchtkwaliteit, zijn aanzienlijk. Naast een besparing op het budget van volksgezondheid die jaarlijks in de tientallen miljoenen loopt, worden ook Europese sancties vermeden voor het overschrijden van de Europese normen voor fijn stof.
Naast gezondheidswinst biedt een groene omgeving dan ook sociale winst. Vergroening van verpauperde buurten leidt bijvoorbeeld tot afname van het aantal gewelddelicten.
Al die troeven missen hun effect niet op economisch vlak. Zo stijgt de prijs van vastgoed soms met tientallen procenten wanneer er meer groen in de omgeving komt.
De aantrekkingskracht van een regio voor economisch toptalent hangt, naast economische factoren, ook af van een aantrekkelijke leefomgeving. Ook bij ons zien we dat groene ruimte bepalend is voor de kwaliteit van leven. 40% van de Vlamingen bezoekt minstens eenmaal per maand een bos- of natuurgebied. Ook dit recreatieve gebruik genereert een grote economische meerwaarde.
De impact van groene ruimte op het welzijn en welbevinden van mensen is dus groot. Een vaststelling waar het beleid niet omheen kan.