BOS, EEN TROEF VOOR DE BIO-ECONOMIE
In de toekomstscenario’s voor Vlaanderen gaat terecht veel aandacht naar de ontwikkeling van een duurzame economie die vervuilende en energieverslindende productie beperkt en prioritair inzet op hernieuwbare grondstoffen. Binnen dit bio-economisch model is hout een natuurproduct van de eerste orde. Hout is aangenaam, decoratief, multi-inzetbaar, en bovendien herbruikbaar en recycleerbaar. De milieu-impact van hout is bijzonder gunstig.
Hout is het enige bouwmateriaal dat bij zijn productie CO2 opslaat, terwijl alle alternatieve bouwmaterialen (kunststof, (gerecycleerd) staal en aluminium, baksteen, beton, …) voor een significante CO2-uitstoot zorgen.
Hout komt via nieuwe technologie beter dan welk materiaal ook in aanmerking om de groeiende Vlaamse bevolking te huisvesten.
De houtproductie moet volgen
Het is duidelijk dat duurzame houtproductie hogere prioriteit verdient binnen de transitie naar een duurzame bio-economie. Het Vlaamse bos- en natuurbeleid moet daarom duidelijke doelstellingen formuleren en effectief werk maken van een stimulerend beleid inzake houtproductie in openbare en private bossen.
De houtindustrie in Vlaanderen draait nu voor slechts 3 tot 8% op inheemse productie en is daarom te sterk aangewezen op invoer.